Vadászleckék kanapévizsláknak: így elégítsd ki vadászösztönét vadászat nélkül

Vizsláink nagyon sok otthonban elfoglalták már a kanapét, sőt van, ahol már az ágyat is. Most azonban nem erről a megosztó kérdésről lesz szó (kutya az ágyban?), hanem egy sokkal fontosabb és érdekesebb dologról. A vadászkutyák ösztöneinek értelmes és hasznos felhasználásáról. Hogyan hozzuk ki vadászkutyánkból a legtöbbet úgy, hogy nem vadászunk vele?

Szellemi stimuláció

Egy vadászkutya lefárasztása városi körülmények között valóban embert próbáló feladat.  A megfelelő fizikai és szellemi terhelésre azonban szükség van ahhoz, hogy kutyánk boldog, egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Egy fiatal, felnőtt vadászkutyának a napi egy-két óra pórázas séta nem biztos, hogy elégséges fizikai aktivitás. Ezt a legtöbb gazdi is felismeri, és a parkba kiérve általában előkerül egy labda, rutinos gazdiknál hajítóval együtt.

Nagyon sokszor és nagyon sokan labdáznak a kutyájukkal, amivel alapvetően nincsen gond. Azonban ha minden nap és csak ezt játsszuk velük, az már számos problémához vezethet. A folyamatos vetődéstől, fékezéstől és hirtelen megállásoktól sokkal jobban használódnak, kopnak az ízületek.  Ezen kívül a kutya nem kap megfelelő szellemi stimulációt, feladatot.  Egy labda visszahozása ugyanis egy okos vadászkutyának nem jelent túl nagy szellemi kihívást.

Mit játszunk, hogy a vadászösztön is ki legyen elégítve

Folyamatos labdázás helyett érdemes beiktatni egy-egy kereső, elhozó játékot is. Az ilyen feladatokat valahol a szabadban, mezőn vagy erdei tisztáson játsszuk, hogy más kutya ne zavarhassa meg a kutyánkat „munka”közben. Egy-két dolgot érdemes lesz beszerezned, mielőtt nekiláttok. Egy jó préda játék és valamilyen illatanyag segítségével szuper feladatot adhatsz vadászkutyádnak, mely szellemileg és fizikailag is a megérdemelt, megfelelő terhelést jelenti majd számára.

A préda lehet egy erős dummy, vagy egy kifejezetten vadászkutyáknak kifejlesztett zsákmány játék. Ez utóbbival az illatanyagot is egyszerűen meg tudod oldani, hiszen megtöltheted száraz vagy akár nedves eledellel is. Ha dummy-val dolgoztok, akkor bekenheted egy kis szalonnával, vagy valamilyen számára érdekes illattal. Vadászati boltokban speciális állat aromákat is beszerezhetsz.

Vonszalék ,csapa követése

Az egyik legegyszerűbb, gyorsan elsajátítható feladata a vonszalék, csapa követése. Ennek  gyakorláshoz úgy készítsd elő a terepet, hogy a kutya ne lássa. Kend be a zsákmányt az illatanyaggal. Jelölj ki egy induló pontot, dörzsöld oda jól az illatot és egy hosszú zsinóron húzd végig egy jól követhető nyomon.  Majd vidd a kutyát pórázon a vonszalék kezdetéhez, ahol megjelölted a kiinduló pontot. Ezt vadásznyelven úgy mondják, a „rálövés helye”. A pórázt csatold ki a nyakörvből és tedd át lazán a kutya nyakán, hogy könnyebben el tudd majd engedni, ha érzi a csapát. Indítsd el a nyomon, majd amikor érzed, hogy szagot fogott, engedd el, hogy szabadon követhesse a nyomot.

Miután megtalálta a zsákmányt, át kell adnia a gazdinak és jöhet a dicséret! A zsákmány átadása is fegyelmezetten, valamilyen meghatározott és elvárt formában történjen. Például üljön le és tegye le maga elé. Először egyszerűbb, rövidebb távokat jelölj ki. Amikor ezek már jól mennek, fokozatosan növeld a csapa hosszát és bonyolultságát. Figyelj arra is, hogy egy nyomon ne menj át egy új nyom kijelölésekor! Legalább 40-50 lépés távolságot tarts két nyom kijelölése között.

Jó vadászatot!