Lássunk tisztán: viselkedési zavar, vagy neveletlenség?

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy az állatok képesek érezni és reagálni a fájdalomra és az érzelmekre. Éppúgy, mint az emberek. Fontos tehát, hogy ne csak a kutyák fizikai egészségére, hanem mentális, szociális és érzelmi jólétére is odafigyeljünk. A kutyák viselkedése hosszú évek alatt alakult ki az aktuális környezeti tényezők és elvárások szerint. Azonban az alkalmazkodás a modern világ zajához és korlátaihoz még mindig kihívásokat jelent, mind a kutyának, mind a gazdiknak.

Az állattartók felelőssége, hogy biztosítsák kedvencüknek a megfelelő szocializációt. Ahol lehetőségük van társas érintkezésre és mentális stimulációra. A viselkedés megértése és a viselkedési problémák korai felismerése elengedhetetlen. Soha ne feledjük, hogy a megváltozott viselkedés mögött betegség is állhat. Az egészségügyi problémák korai felfedezése pedig életmentő lehet. A viselkedési zavarok hosszú távon szorongáshoz, pszichoszomatikus betegségekhez vezethetnek. Ezért fontos a probléma gyökerének megértése és a megfelelő kezelés kialakítása.

Mikor beszélünk viselkedési zavarról?

A kutyák normális viselkedése könnyen felismerhető. Ilyenek a társas kapcsolatok kialakítása fajtársaikkal és az emberekkel, az utódok gondozása, valamint a terület védelme. Továbbá ide tartozik a játék szeretete és a nemi érdeklődés. A kölyökkutyák természetes viselkedése, hogy mindent megrágcsálnak maguk körül és ez így van rendjén. Viselkedészavar esetén ezek a normális viselkedési minták eltolódnak. Olyan viselkedési szokások jelennek meg, amelyek nem természetesek a fajra nézve. Például félelem az emberektől vagy indokolatlan agresszió. A kutya nem maradhat egyedül otthon, fél a vihartól vagy a hangos zajoktól.

Az elsődleges viselkedészavarok olyan problémákat jelentenek, amelyek önállóan jelennek meg. A másodlagos viselkedési zavarokat egyéb dolgok váltják ki. Például egy idős kutya, aki ízületi fájdalmaktól szenved, egyszer csak agresszívebb lesz. Vannak azonban olyan viselkedési problémák is, amelyek teljesen normálisak, csak zavarhatják a gazdit. Ezeket nem szabad összekeverni a valós viselkedészavarokkal. Ilyen például a kölyökkutya rágása, vagy egy jelzőkutya gyakori és hangos ugatása. Fontos megjegyezni, hogy a viselkedésterápia egy komplex tudomány. Egy kutya viselkedésének megítéléséhez szakértelem és tapasztalat szükséges. Ha kétségeink merülnek fel, érdemes tehát szakemberhez fordulni. Most tekintsük át a leggyakoribb és legfontosabb viselkedészavarokat.

Félelem, mint viselkedészavar kutyáknál

Az alapvető félelem egy természetes reakció, ami az önvédelmet szolgálja. A kutya képes azonosítani azokat az ingereket, amelyek veszélyt jelentenek számára, és a félelem segítségével megvédi magát. Gyakran könnyen azonosítható az inger, ami kiváltja a félelmet. Például, ha egy kutya korábban bántalmazást szenvedett egy bot használatával, valószínűleg tartani fog a botot használó emberektől. Vannak olyan félelmek is, amelyek genetikailag be vannak kódolva a kutyákban. Az erős és hangos zajokra válaszoló félelem például normális reakció. Azonban ha ez a félelem kezelhetetlenné válik, akkor már viselkedési problémáról beszélünk. A nem megfelelő szocializáció is okozhat félelmet. Például egy kutya, aki soha nem találkozott forgalmas utcával, valószínűleg félni fog az ismeretlen zajoktól.

A fajtársaiktól vagy más élőlényektől való félelem hátterében gyakran a korai szocializáció hiánya áll. Ezért fontos, hogy a kölyökkutyákat minél hamarabb elvigyük kutyaoviba, hogy találkozzanak más kutyákkal. Az emberektől való félelemnek is többféle oka lehet, például a szocializáció hiánya vagy egy korábbi traumatikus élmény az emberekkel. Fontos a problémát célzottan kezelni, mivel a félelem agressziót is kiválthat. Az élettelen tárgyaktól és bizonyos helyektől való félelem általában tapasztalati úton alakul ki. Például sok kutya fél a porszívótól, bár az soha nem bántotta. A kutyák általában a hangos és zajos tárgyaktól félnek, de ezek a félelmek viszonylag könnyen kezelhetők és felülírhatók.

A félelem nem egyenlő a szorongással

A szorongás és a félelem két eltérő dolog. A szorongás egy jövőbeni eseményre vonatkozik. A félelem pedig az aktuális helyzetben jelentkező ingerekre adott reakció. A szorongó kutya általában feszült és nyugtalan lesz, gyakran járkál fel-alá. A tartós szorongás súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az egyik leggyakoribb szorongásfajta a szeparációs szorongás, amely számos tünettel jelentkezhet: ugatás, sírás, vizeletürítés, kaparás vagy akár teljes tehetetlenség, amikor egyedül hagyják a kutyát egy helyiségben. A szeparációs szorongást gyakran túlzott kötődés vagy a megszokott rutin megváltozása is okozhatja. Kezelése általában szakember segítségét igényli. A hatékony megoldáshoz összetett terápiára és megfelelő diagnózisra van szükség.

Az utazás is okozhat súlyos szorongást bizonyos kutyáknál, mivel nem a természetes viselkedésük része. Az érzékeny kutyákat fokozatosan és óvatosan kell hozzászoktatni az utazáshoz. A generalizált szorongás is elterjedt jelenség, amikor a kutya szorongásban szenved, még akkor is, amikor nincs rá oka. Ilyenkor a kutya látszólag semmitől és bármikor elkezdi érezni a szorongást. Ez a viselkedési zavar komoly egészségügyi problémákat okozhat, ezért fontos szakértő segítségét kérni.

Mi rejtőzik a kutyák fóbiás magatartása mögött?

Fóbiáról beszélünk akkor, ha a kutya túlzottan reagál egy félelmi ingerre, és megpróbálja elkerülni a kiváltó helyzetet. A fóbiás kutya általában nehezen irányítható és nem reagál semmire.  Viselkedése teljesen diszfunkcionálissá válik, ami csak ront a helyzeten. Könnyen pánikba is eshet, ezt pedig kényszeres menekülés követheti. A leggyakrabb fóbiák közé tartozik a hang- és viharfóbia, melyek gyakran együtt járnak. Azonban nem mindig alakulnak ki egyszerre. Egy viharfóbiás kutya már a légnyomás változását is érzékelheti és túlzottan reagálhat rá. A kezeléshez mielőbb szakértő segítségét kell igénybe venni, mivel a viharfóbia komoly veszélyt jelent a kutya és környezete számára. A szilveszteri petárdázások és tűzijátékok idején sok kutya menekül el félelmében, és sajnos sokan közülük soha nem kerülnek elő.

Kötődési problémák kutyáknál

Amikor kutya és gazdi először találkoznak, a kötődés kialakulása abban a percben kezdetét veszi. Egészséges kapcsolatban a kutya szeret a gazdájával lenni, de önállóságát is megtartja. Ragaszkodik a gazdájához, szívesen tölt vele időt és kötődik hozzá. Azonban egyáltalán nem okoz neki problémát, ha külön kell tőle lennie. Ha a kötődés nem megfelelő, viselkedési problémák jelentkezhetnek. Lehet hiányos vagy túlzott kötődés, ritkán pedig az is előfordulhat, hogy kutya egyáltalán nem kötődik a gazdihoz. A kötődést jutalmazással, közös játékkal és élményekkel erősíthetjük. Ha a probléma tartósan fennáll, szakember segítségét kell kérni.

Gyakori probléma a túlzott kötődés, mely szintén viselkedés zavarhoz vezet. Ilyenkor a kutya szinte függ a gazditól. Nehezen játszik más kutyákkal, és az egyedüllétet rosszul viseli. Az ilyen viselkedést gyorsan és hatékonyan kell orvosolni. Ez ugyanis folyamatos stresszt jelent a kutyának, mely az egészségére is káros lehet. A kötődés hiánya általában azoknál a kutyáknál jelenik meg, akik tartósan ember társasága nélkül éltek.

Agresszió a kutya viselkedésében

Az egyik legismertebb viselkedési probléma kutyáknál az agresszió. Nem ez a leggyakoribb, de talán a legsúlyosabb következményekkel járhat. Fontos azonban tudni, hogy az agresszió természetes jelenség az állatvilágban. A kutyák életében is természetes módon jelen van. Az agresszió pedig nem a harapásnál kezdődik. A tényleges harapás előtt már sok figyelmeztető jelet láthatunk egy kutyán. Ilyen például a morgás, vicsorítás, felborzolt szőr. Aki tudatosan figyeli kutyáját, már a legelső finom jeleket is észreveszi. Így képes megelőzni a nagyobb bajt. Az agresszív viselkedészavart mindenképpen szakértő segítségével kell megvizsgálni és orvosolni. Semmilyen agresszió nem tolerálható egy kutya részéről, ezért fontos, hogy már az első jeleket komolyan vegyük. Talán ennél a viselkedési zavarnál a legfontosabb a dolgok mélyére ásni és a valódi okokat felderíteni. Csak így lehet tartósan és hatékonyan kezelni az agresszív viselkedési problémát.

Ha érdekelnek további kutyás tartalmak, böngéssz cikkeink között ITT.