Karomvágás otthon? Mutatjuk, hogy kell csinálni

A kutya karmait és tappancsait rendszeresen ellenőriznünk és ápolnunk kell. Sokan félve nyúlnak a karomvágó ollóhoz, hiszen a túlságosan levágott köröm fájdalmas lehet a kutyának és vérzéssel is járhat. Fontos tudni azonban, hogy a hosszúra hagyott köröm is számtalan problémát okozhat. A karmok előtt azonban ejtsünk pár szót a talppárnákról is, melynek egészsége fontos szerepet játszik többek között az egyensúly és a stabilitás fenntartásában.

Azok a cuki kis párnácskák

A kutya talppárnája elképesztő terhelésnek és strapának van kitéve. Csodás az ellenálló képessége, szinte minden felületen bírja az igénybevételt, legyen az kavicsos, földes, beton vagy aszfalt felület. Amikor a kutya ugrásból földet ér, ezek a kis talppárnák tompítják a csontokra, ízületekre kifejtett hirtelen nyomást is. Tehát a talppárna számos dologra hatással van. Amennyire rugalmas és erős, olyan nehezen és hosszadalmasan gyógyul meg egy-egy sérülés után. Fontos tehát, hogy megelőzzük a lehetséges problémákat, ez pedig csak egy kis odafigyelést igényel.

A nyári hőségben a legnagyobb veszélyt a kutya tappancsokra a forró beton és aszfalt jelenti. Szinte pillanatok alatt leperzselődhet a bőr a hőségben, amely nemcsak fájdalmas a kutyának, de hetekre le is dönti a lábáról.  Nyáron eleve csak kora reggel és késő este célszerű sétálni, de sok esetben egy-két egészségügyi sétára ki kell vinni a kutyát napközben is. Ilyenkor mindig ellenőrizd az aszfalt hőmérsékletét a kezeddel. Ha túlságosan forrónak érzed, ne vidd rá a kutyát még pár percre se. A tappancsot ért bármilyen sérülés esetén öblítsd le a sebet, fertőtlenítsd le, kötözd be és vidd el az állatorvoshoz, hogy szakszerűen ellássa.

A nagy igénybevétel miatt a talppárnák kirepedezhetnek, kiszáradhatnak. Ilyenkor érdemes speciális mancsápoló krémmel kenegetni esténként, amikor a kutya már alváshoz készülődik és nem áll talpra. Ennek segítségével gyorsabban regenerálódnak és gyógyulnak a kis felületi sérülések.

A karom megfelelő hossza

A természet úgy alkotta meg a kutyák karmait, hogy azok használat közben kopjanak le. A mi kis kedvenceink szokásos tevékenységeik során azonban általában nem koptatják megfelelően a karmaikat. Kifejezetten igaz ez a kisebb termetű, általában a lakásban lévő kutyákra, akik szinte semmilyen durvább felülettel nem találkoznak egész nap. Általánosságban elmondható, hogy a karom hossza akkor megfelelő, ha álló helyzetben nem ér le a talajra, egy picivel felette véget ér.  Ha túl hosszúra hagyjuk a karmot, a járás fájdalmas lesz a kutyának, idővel pedig az ízületek, a csontok és a mancs is eldeformálódhatnak, mely számos további betegséget okozhat. A karomápolást tehát nem szabad félvállról venni, azonban azt is tudni kell, hogyan vágjuk le helyesen a kutya karmát.

Hogyan vágjuk le a karmokat

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy aki bizonytalan vagy nem meri elkezdeni otthon vágni a kutya karmát, az bízza kutyakozmetikusra a dolgot. Ha úgy döntesz, hogy otthon vágod a karmokat, az első és legfontosabb a megfelelő szerszám beszerzése. Kétféle karomvágó típus létezik, az egyik a guillotine a másik pedig az ollós. Előbbi nevéből következethetünk rá, hogy ez az eszköz felülről lefelé vágja a karmot, a másik pedig a klasszikus olló elvén működik. Ha megvan az eszköz, válassz egy nyugodt pillanatot, amikor kutyád ellazultan fekszik. Fogd meg úgy a mancsát, hogy kicsit szétnyíljanak a lábujjai.

Könnyebb dolga van annak, aki fehér vagy áttetsző karommal dolgozik, mert a fény felé fordítva itt jól látszik a körömágy, hogy meddig lehet levágni a karmot. Fekete karom esetén azonban ez nem látszik szabad szemmel, így apránként, nagyon pici darabokat vágva rövidítsük a karmot. Fontos, hogy apránként, szépen lassan szoktasd hozzá kutyádat a karomvágáshoz. Ha mocorog és rángatja a lábát közben, az balesetveszélyes lehet, ilyenkor inkább bízd szakemberre a dolgot. De ha a kutya megszokta már hogy néha babrálsz a mancsainál és szépen, nyugodtan tűri, akkor bátran kezd el lecsipkedni azokat a karmokat szépen apránként.  Ha szükségesnek látod, kicsit meg is reszelheted egy erősebb körömreszelővel a művelet végén.  A művelet közben pedig jól jöhet egy-két jutifalat is, amivel kellemes élménnyé varázsolhatod kutyád számára a karomvágást.

Cover: unsplash