Ezek a leggyakoribb kutyára mérgező szobanövények

A lakásban tartott kutyák számára nemcsak az elektromos vezetékek és lenyelhető műanyagok jelentenek veszélyt. A kutyák hajlamosak szinte mindent megvizsgálni és akár meg is rágni számukra ismeretlen, de tetszetős dolgokat. Ezért aztán a gazdik kötelessége, hogy a lakást biztonságossá tegyék kutyájuk számára.

A kutya mérgezés megelőzése

Kutyánkra általában fokozottan figyelünk séta közben, hogy ne egyen fel a földről semmit. Téli időszakban például végzetes mérgezést is okozhat az úton vagy garázs feljárókon lévő fagyálló. Ez a folyadék színes és szagos, a legtöbb kíváncsi kutya hajlamos belenyalni. Fontos azonban, hogy ne csak a kinti veszélyekkel legyünk tisztában, hanem az otthonunk is legyen mérgezés-biztos. Elsőre általában mindenki a háztartási tisztítószerek biztonságos tárolására gondol. Azonban a kedvelt szobanövények egy része is mérgezést okozhat. A kutyusok bizony hajlamosak megrágcsálni a számukra elérhető növények szárát és leveleit is. Egy kutyás háztartásban tehát körültekintően kell kiválasztani és elhelyezni a növényeket.

A legkedveltebb kutyára mérgező szobanövények

Talán a nevük alapján elsőre nem is ismerősek ezek a növények, nagyon sok háztartásban megtalálhatóak. Mielőtt tehát növényt választasz, vagy ajándékba kapsz és elhelyezed a lakásodban, mindenképpen azonosítsd be a nevét. Ha veszélyes kategóriának számít, semmiképp ne tartsd kutyád számára elérhető helyen. Nézzük a legnépszerűbb kutya mérgezést okozó szobanövényeket.

Lantlevelű fikusz

Ez a növény napjainkban kimondottan trendinek számít. Nemcsak szaküzletekben, hanem akár lakberendezési áruházak polcán is megtalálható. A lantlevelű fikusz azonban mérgező a kutyák számára. Károsan hat a bélrendszerükre, krónikus hasmenést és bélelégtelenséget okozhat. Az elfogyasztott mennyiségtől függően akár végzetes mérgezést is szenvedhet tőle a kutya.

lantlevelű fikusz kutyára mérgező növény

Filodendron

Ez a trópusi növény szintén nagy népszerűségnek örvend. Könnyen gondozható, hálás szobanövény. Nagy, cakkos levelei valóban csodaszépek és mutatósak, azonban kisállataink számára veszélyesek. A filodendron leveleinek megrágcsálása vagy lenyelése igazán ijesztő tüneteket képes produkálni. Nyáladzás, szájduzzanat, hányás, légzési nehézségek. Tartsd tőle távol kutyádat, vagy macskádat!

Vitorlavirág

A vitorlavirág szintén nagyon sok helyen kapható. Strapabíró, nem igényel túlzott hozzáértést viszont látványos és szép nagyra tud nőni. Azonban erősen mérgező a háziállatok számára. Kalcium-oxalátot tartalma hányást és irritációt okozhat kutyáknál és cicáknál is.

vitorlavirág kutyára mérgező szobanövény

Aloe vera

Gondoltad volna, hogy ez a gyógyhatásáról elhíresült növény kárt okozhat kedvencünknek? Pedig sajnos szaponin tartalma hányást és letargiát okozhat kutyáknál. Az aloe vera gyógyító hatása csak emberekre igaz. Négylábú kedvenceiknek nem ajánlott a fogyasztása.

Alocasia

Kimondottan látványos leveleivel szintén közkedvelt szobanövény. Gondozása nem olyan egyszerű, mint a fentebb említett növényeké, azonban mégis sokan tartják szépsége miatt. Az aloasia azonban szintén kalcium-oxaltátot tartalmaz, ami mérgezést és rosszullétet okoz a kutyáknak.

alocasia kutyára mérgező szobanövény

Ha a kutya mérgező szobanövényt evett

Ha minden óvintézkedés ellenére ha a kutya mérgező növényt evett, nem szabad megvárni a tünetek jelentkezését és súlyosbodását. Értesítsd állatorvosodat és pontosan tájékoztasd arról, hogy milyen növényről van szó. Elképzelhető, hogy nem lesz szükség sürgősségi beavatkozásra. A méreganyag erősségétől és mennyiségétől függően akár azonnali orvosi segítség kellhet. Ha a kutyád rosszul van, de nem tudod, mi okozza a tüneteit, ne felejtsd el megvizsgálni a szobanövényeket is. Amennyiben valamelyiken rágásnyomot találsz, az állatorvosnál mindenképpen számolj be róla.

Kutya mérgezés tünetei

Számos tünete lehet a mérgezésnek. A leggyakoribb kutya mérgezés tünetek a hányás, hasmenés, öklendezés, gyengeség, bágyadtság, remegés.  Jelentkezhet bőrirritáció a test egész felületén, a száj külső és belső részein.  Ezek a tünetek azonban sok más betegség jelei is lehetnek. Ezért fontos, hogy az állatorvosnál mindenképpen jelezzük , ha mérgezésre gyanakszunk. Az orvosnak pedig nagy segítség lehet a diagnózis felállításában, ha pontosan tudod, milyen szobanövényt ehetett meg a kutya.

Fotók: pexels