Egy igazán különleges vörös szépség – az ír szetter fajtaleírása

Az ír szetter csodaszép vörös bundája, elegáns megjelenése gyakran elvonja a figyelmet a fajta igazi funkciójáról és igényeiről. Sokan tartják inkább egy csodás megjelenésű, fésülhető szépségnek, mint egy erős ösztönökkel rendelkező vérbeli vadászkutyának. Éppen ezért sajnos gyakran választják olyanok is társnak, akik nem mérik fel a kutya valódi igényeit. Az ír szetter ragaszkodó és hűséges családi kutya, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy munkára, vadászatra született. Tartása nemcsak kutyás tapasztalatot, de sok időt és energiát is igényel gazdájától. Cikkünkből megtudhatod, honnan származik, milyen az igazi jelleme és milyen tartást igényel. Szó lesz továbbá jellegzetes betegségeiről és a csodás vörös bunda ápolási igényeiről is.

Az ír szetter származása

Az ír szetter fajta az 1800-as évek elején Írországban született. Rendkívül sokoldalú és intelligens vadászkutya. Kialakításában több különböző fajta, például francia spánielek és angol pointerek is részt vettek. Eredetileg két színváltozatban létezett: vörös és vöröses-fehér. Feljegyzések szerint az ír Enniskillen grófja honosította meg az egyszínű vörös bunda tenyésztését. Az ő kenneljében már 1812-ben is csak a vörös színváltozat volt megtalálható. 1882 óta hivatalosan is csak a vörös változatot ismerik ír szetternek. A fajta neve egyértelműen a vadászati képességeire utal. A „setter” szó a kutyának a vad helyzetét mutató angol „set” kifejezésből ered.

Az ír szetterek az idők során nem csak Írországban, de világszerte is népszerűek lettek. Az Egyesült Államokban az 1870-es években kezdtek elterjedni. Gyorsan a kiállítási ringek és a családok kedvenceivé váltak. 1878-ban jegyezték be hivatalosan az USA-ban az első ír szettert, akit Admiral-nak hívtak. A fajta népszerűsége az 1960-as és 1970-es években ugrásszerűen megnőtt. Részben egy „Big Red” című ír szettert bemutató könyv és az abból készült film miatt.

A nagy népszerűség miatt azonban az ír szettert inkább szépsége, mint munkája miatt kezdték el tartani. 1874 és 1948 között például összesen 760 ír szetter lett kiállításokon nyertes. Ugyanakkor terepmunkában mindössze öt egyednek sikerült eredmény elérnie. Ekkor több szakértő és a munkavonalat képviselő tenyésztők is felhívták a figyelmet az ír szetter kiváló munkaképességeire. Az ír szetterek ugyanis kiváló szaglással rendelkeznek, gyorsan és hatékonyan találják meg a vadat. Nem csak megállnak a vad helyénél, de gyakran oda is ülnek, hogy egyértelműen jelezzék a vadásznak, hol találja a zsákmányt. Ezen kívül remek úszók is. Még a jeges víztől sem riadnak vissza, ha a helyzet úgy kívánja.

Az irány azonban alapvetően nem változott meg azóta sem. Ma is többen tartják őket házi kedvencként, mint vadászkutyaként. Tenyésztése is két vonalon folyik, a show-kutyák és a munkakutyák nemcsak külsőre, de jellemvonásokban is különböznek egymástól.

Az ír szetter jelleme

Az ír szetter otthon csendes és barátságos, de a szabadban azonnal vadász üzemmódba kapcsol. Egyaránt megtalálható benne az elegancia és a vadászszenvedély. Bár idegenekkel szemben nyitott, mégis éber, és fajtatársaival is jól kijön. A simogatást és a törődést szívesen fogadja, de önállóságán, függetlenségén nem eshet csorba. A fajta egyéni jellemvonásai változóak. Vannak engedelmes és nehezebben kezelhető egyedek is. Közös bennük azonban a jókedv, az energia és a családhoz való erős kötődés. Póráz nélküli sétáltatásuk nem ajánlott, mert erős vadászösztönük könnyen bekapcsol. A szellemi és fizikai terhelés lételeme ennek a fajtának. Fontos számára a feladat, a munka, ezért sok törődést és időt igényel.

Az ír szetterek társaságkedvelőek, emberekkel és más kutyákkal egyaránt jól kijönnek. Nem tipikus őrző-védő kutyák, de ha szükséges, megvédik a családjukat. A jól szocializált ír szetter kiegyensúlyozott és jól alkalmazkodó felnőtt kutyává válik.

Az ír szetter nevelése, tréningezése

Az ír szetter nevelése körültekintést és következetességet igényel. Vadászösztönük erős, ezért a korai szocializáció és az alapvető engedelmességi tréning nélkülözhetetlen. A következetesség kulcsfontosságú. Az állatnak pontosan tudnia kell, mi az elfogadott viselkedés és mi nem. A pozitív megerősítés, például jutalomfalatok és dicséret, hatékonyabb, mint a büntetés. A fajta energikus és aktív, így napi testmozgásra és mentális stimulációra van szükségük. A hosszú séták, futások és játékok, mint például az apportírozás, ideálisak számukra. Mivel intelligensek, gyorsan tanulnak, de hajlamosak az önálló gondolkodásra és akciókra is.

Az ír szetter ápolása

A csodás vörös bunda ápolása egyszerű, azonban rendszerességet igényel. Naponta, kétnaponta érdemes átkefélni a teljes szőrzetét. Ezzel megőrizhetjük selymességét és megelőzhetjük a komolyabb összegubancolódást. A fajtának nincs aljszőrzete és szinte alig hullik a szőre. Ettől is könnyű az átfésülés, egy megfelelő kefével alig pár percet vesz igénybe. Lelógó fülei azonban érzékenyek, ezért fontos a rendszeres ellenőrzésük és tisztításuk. Érdemes speciális, kisállatoknak készített fültisztító folyadékot vagy sprayt használni. Karmait szükség esetén vágni kell, a túl hosszúra nőtt karom fájdalmas és kényelmetlen a kutyának. Ezen kívül körömágy gyulladáshoz is vezethet.

Az ír szetter etetése

Mivel a fajta hajlamos a gyomorcsavarodásra, érdemes naponta két kisebb adagban etetni. Etetés után pedig legalább egy órát nyugalomban tartani. Mivel kimondottan aktív fajta, magas minőségű, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége. Fontos, hogy termetéhez és aktivitásához mérten válasszunk energiadús tápot. Szükség esetén mozgásszervet és szőrzetet támogató táplálékkiegészítőket is adjunk az étrendjéhez. Az ír szetterre jellemző a glutényérzékenység. Ezért minimális gabonát tartalmazó, vagy gabonamentes táppal etessük.

Az ír szetter fajta jellegzetes betegségei

Az ír szettereknek nincs jellemzően sajátos betegségük. A nagytestű fajtákra általában jellemző mozgásszervi betegségek azonban náluk is előfordulnak. Ilyen az örökletes, valamint a nem megfelelő tartásból eredő diszplázia. Fontos tehát a szülők szűrése, és megfelelően gondos tenyésztő kiválasztása. Ahogy korábban is írtuk, jellemző még rájuk a gluténérzékenység és az ételallergia. Ezek azonban  megfelelő táplálással viszonylag könnyen kezelhetők.

Kinek ajánlott az ír szetter tartása?

Elsősorban aktív, sportoló vagy vadászó gazdinak ajánlott. Rendkívül fontos számára a mozgás és a testi-szellemi aktivitás. Sok időt és energiát igényel a tartása. Szüksége van a társaságra, számára kimondottan megterhelő a hosszú egyedüllét. Megfelelő lemozgatás és munka mellett azonban csodás családi kutya válhat belőle.  Első kutyának nem igazán ajánlott. Tapasztalt, következetes, a kutya igényeit értő gazdi mellett lesz boldog és kiegyensúlyozott.

További fajtaleírásainkat ITT találod!