Az ízületek védelme télen kiemelten fontos

Készülünk a télre, a szőrzet és a mancsok ápolását korábbi bejegyzésünkben már részletesen átvettük. Azonban van még egy nagyon fontos dolog, ami sokkal komplexebb feladat a korábbiaknál. Az ízületek védelme és támogatása nem csak télen fontos, a hideg hónapokban azonban kiemelten kell foglalkozni vele. Ha kíváncsi vagy, hogyan előzheted meg és mit tehetsz, ha már kialakult, olvass tovább!

Az ízületi gyulladás fájdalmas, és jelentős mértékben rontja a kutya állapotát, jóllétét. Általános tévhit, hogy ez a kérdés elsősorban az idős kutyákat érinti. Sajnos bármely kutya érintett lehet az ízületi betegségekben, azonban a kor, a túlsúly, a túlzott terhelés és a genetikai tényezők hatással lehetnek a hajlamra.

Hogyan előzhető meg az ízületi gyulladás? Mit tegyek, ha már kialakult?

Már kölyökkortól érdemes odafigyelni az ízületek védelmére, főleg nagy-és közepes testű kutyáknál. Soha ne terheljük túl a kutyát, mindig biztosítsuk neki a szabad mozgást, de csak a saját tempójában. Kölyökkutyát nem szabad futtatni, versenyeztetni, komoly fizikai megterhelésnek kitenni. Azoknál a fajtáknál, akik hajlamosabbak az ízületi megbetegedésekre, fontos a megfelelő táplálékkiegészítő, ízületvédő készítmény alkalmazása. Idős kutyáknál a recsegő-ropogó, fájdalmas ízületeket és az idős korral járó egyéb problémákat, fájdalmakat már érdemes egyben kezelni. Speciális vitaminnal, táplálékkiegészítővel csökkenthetjük a fájdalmat és visszaadhatjuk idős kutyánknak a mozgás örömét. A téli időszak előtt érdemes egy immunerősítő kúrát is tartani, hogy szervezetüket kellőképpen felkészítsük a hidegre, télre.

Az ízületi fájdalom tünetei

Minden gazdit óva intünk attól, hogy az internet és a gazdi társak segítségével diagnózist állítson fel kutyájáról. Azonban, ha bizonyos jelek előjönnek, lehet gyanakodni ízületi problémára. Ilyenkor az állatorvossal kell konzultálni, aki fel tudja állítani a pontos diagnózist. Ilyen jelek például, hogy nehezebben jár, lelassul a mozgása, sokkal többet fekszik és pihen, mint amennyit korábban. A kedve és a közérzete is rosszabb lesz. Ne feledjük, hogy a kutyák sokszor egyáltalán nem mutatják a fájdalmat, így nekünk kell minden apró jelre odafigyelnünk.

Mozgás télen, hidegben kutyával

 Télen is fontos a rendszeres mozgás, nem szabad a hideg miatt visszavenni a kutya napi igényét. Ez hosszú távon elhízáshoz, ellustuláshoz, sőt még depresszióhoz is vezethet. Amikor már nagyon hideg van és van rá mód, inkább többször vigyük ki a kutyát kisebb időszakokra. Mindig gondoskodjunk megfelelő védőrétegről, ha a kutyának szükséges. Szerencsés, ha ez a réteg vízálló és a kutya bundáját megóvja a nedvesedéstől. Ez ugyanis nemcsak az ízületek gyulladásához, de megfázáshoz is vezethet.

Kinti kutya/benti kutya

A kinti kutyák általában téli bunda növesztésével maguk is felkészülnek a hideg időre. Fontos azonban, hogy házukat szigeteljük és tartsuk szárazon. Hiába van téli bundája egy kutyának, ha az nyirkos lesz, nem fogja tudni ellátni „hőszigetelő” szerepét. Megfázáshoz és komoly ízületi gyulladáshoz vezethet. Amikor pedig nagyon hidegre fordul az idő, vigyük kutyánkat védett, meleg, zárt, száraz helyre.

A benti kutyáknál, főleg az időseknél is figyelni kell arra, hogy séta után ne legyen nedves, nyirkos a bundájukNe feküdjenek tartósan hideg padlón és kövön, ez nem tesz jót az ízületeknek. Legyen mindig száraz és vastag párnájuk, ágyuk, mely alulról melegen tartja a testüket.